Translate

maanantai 29. syyskuuta 2014

Maailman Sydänpäivä 29.9. vs. Minun Sydänpäivä - joka päivä

Maailman Sydänpäivää vietetään siis tänään 29.9. Tämän vuoden teemana Suomessa on Yksi sydän - kulttuurit kohtaavat. Sydänyhteisöt haluavat toivottaa tervetulleiksi mukaan toimintaan myös muualta Suomeen muuttaneita. Messuja, tapahtumia, luentoja ym. ympäri Suomea. Olen hieman pettynyt paikallisen  sydänyhdistyksen toimintaan, se ei ole lähettänyt jäsenilleen minkäänlaista tietoa onko täällä tapahtumia tms.
Ylipäätään luennoille tai ryhmätapaamisiin en ole saanut kutsuja ja mitä olen kuullut, he kokoontuvat päivällä, jolloin normaalisti työssäkäyvät ihmiset olevat yleensä töissä. 

Selailtuani Sydänliiton lehteä, huomasin miten paljon erilaista kurssi -ja vertaistoimintaa järjestetään eripuolilla Suomea, nimen omaan sepelvaltimotautia sairastaville, vajaatoimintapotilaille, sydän -ja läppäleikatutuille jne. Yksi ainoa rytmiin liittyvä kurssi tms. oli Turussa. En sano sitä etteikö kaikki olisi tärkeitä, mutta monta kertaa rytmihäiriöpotilaille ei ole paljoakaan tarjolla, mistä sitten johtunee? Myöskään Kelan järjestämiä kuntoutumiskursseja rytmihäiriöpotilaille ei ole. Pitäisikö lähettää pyyntö, että järjestäisivät jotain meillekin?!

Tiesittekö myös, että:

- tulehduskipulääkkeitä käyttävien eteisvärinäpotilaiden tulee käyttää varoen tulehduskipulääkkeitä. Tuoreen tutkimuksen mukaan NSAID-tulehduskipulääkkeet lisäävät verenvuotoriskiä siinä missä asetyylisalisyylihappo eli asperiini. Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Korkea sydämen syke saattaa sairastuttaa, se voi olla merkki riskistä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.

Masennus murtaa nuoren naisen sydämen. Masennusoireet lisäävät kuolemanriskiä etenkin nuorilla naisilla, jotka ovat jo sairastuneet tai joilla epäillään sydänsairautta. Tämä ryhmä on myös erityisen herkkä saamaan myös lisää sydänoireita. Tutkimus koski alle 55 -vuotiaita naisia. 

Tutkimukset julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Sydänpäivää tänään, huomenna ja joka päivä ... 

 



Ei kommentteja: