Translate

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Näillä mennään ja tietoa verenohennuslääkkeistä

Kolmisen viikkoa on mennyt ja noin 5,5 kg olen onnellisempi. Parin ensimmäisen viikon aikana paino tippui nopeammin, nyt se on vähän hidastunut. Mutta eihän se kolmea kiloa joka viikko voi pudotakkaan, kohtahan minusta ei olisi mitään jäljellä :)
Sydän tekee joka päivä niitä omia temppujaan, joku päivä on vähän parempi toisena tulee taas sarjassa lisälyöntejä, silloin tulee huonompi olo ja täytyy ottaa lisälääkettä joka rauhoittaa sydäntä. Näillä siis mennään hamaan tulevaisuuteen.

Mieleni tekisi lähteä tulevana kesänä vähän kauemmas matkalle, mutta kynnys taitaa olla vielä liian suuri. Pelko, että en saakkaan kunnon hoitoa jos joudun sairaalaan. Pelko, että mitäs sitten tapahtuu jos  saan lentokoneessa jonkin pahan kohtauksen, eli pelkoja on vielä ihan liikaa. Ehkä ihan turhia, mutta muutakaan en osaa ajatella. Toisaalta tekisi mieli rohkaista itseäni ja ajatella, että kyllähän muutkin varmaan matkustaa joilla on sydänongelmia, eikä nämä minun ongelmat nyt niin vakavia ole. Mutta en tiedä vielä mitä tehdä?

Flimmereitä kuitenkaan ei ole ollut (kop kop) nyt 1,5 vuoteen ja kysyinkin lääkäriltä, että täytyykö minun jatkaa Marevanin (eli verenohennuslääkettä) ottamista ja vastaus oli kyllä. Ei ole mitään syytä sitä lopettaa !?

Edellisessä Sydänliiton lehdessä oli puhetta myös muista verenohennuslääkkeistä: "Uudemmat hyytymisenestolääkkeet dabigatraani, rivaroksabaani ja apsiksabaani eivät vaadi niin tarkkaa seurantaa, mutta estävät aivoinfarkteja yhtä tehokkaasti kuin perinteinen lääkitys ja lisäksi  niitä käyttämällä on vähäisempi aivoverenvuodon vaara". Minua alkoikin kiinnostamaan mitä nuo lääkkeet tarkalleen ottaen ovat? Onko kellään kokemuksia niistä? Mielenkiinnolla kuulisin. Ihmettelen miksi niitä kukaan sydänlääkäri ei ole ehdottanut vai onko niissä sittenkin jotain mikä ei ole hyväksi?

Tutkin lisää aiheesta ja tässä muutama linkki:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00007

http://sic.fimea.fi/4_2011/uusien_oraalisten_antikoagulanttien_kayttoaiheet_laajenevat.aspx

http://meka.thl.fi/ohtanen/4560.aspx

http://www.kela.fi/laake351

http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/2011/nosto38_1.pdf

Siinäpä olikin aika pläjäys tietoa verenohennuslääkeistä, voi olla ihan uuttakin tietoa, nimenomaan meille "maallikoille".

Aurinkoista maaliskuun loppua :)





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sutjakkaasti solakaksi formaattini ei toimi. Vaakani viisari värähti piirun verran vasemmalle, eli vaellan nyt vaivaiset kaksi kiloa kevyempänä. Ei kovin suuri saavutus kuukauden aikana. Herkkulakko jatkuu.
Valehtelen, jos väittäisin, etten ole kateellinen sinun projektillesi.
Onnea vaan ja sisua.
Minulla INR-arvot heittelevät kovasti.
Käyn viikon välein mittauksessa ja arvot vaihtelevat 1,6 -1,9 välillä.
Marevanin viikkoannostus on tällä hetkellä 42mg/vk. Ns. vihreitten ym. kasvisten ja hedelmien käytössä ei ole muutoksia. Haluaisin kovasti päästä Marevanin pienempään viikkoannostukseen. Nyt olen vähän hukassa.

Mukavaa kesän odotusta sinulle. Joko on lentolippu plakkariss?

Terveisin, Noviisi

Ann'S kirjoitti...

Kiitos Noviisi, sama täällä herkut ja sokerit poissa nyt jo vähän reilun kuukauden. Muutama ns. "normaali" pulla on mennyt, mutta kunhan päivän 1300 kcal:n määrä ei ylity niin ok.
Nyt paino on pudonnut seitsemän kiloa ja voit vaan uskoa, miten onnellinen olen siitä asiasta. Kuinka ylipäätään tällainen sokeririippuvainen voi olla näin päättäväinen, kerrankin. Haluan sanoa, että kaikki on omasta itsestä kiinni, se voi viedä vuosia, mutta jossain vaiheessa se klik tulee. Pitkän masennusjakson aikana, en jaksanut asiaa miettiä mutta nyt kun sydän on mennyt paremmin ja se tietysti vaikuttaa psyykeeseen, niin kaikki on ollut mahdollista. Lentolippua en ole vielä rohjennut hankkia, mutta kaikki aikanaan.
Minulla INR-arvot olleet nyt hyvällä hoitotasolla 2,2. Otan viitenä päivänä 2 ja kahtena päivänä 1,5. Kannattaa kasvisten ja marjojen määrä pitää jokainen päivä samalla tasolla.
Älä anna periksi herkkujen suhteen, ole vaan tiukkana, se kannattaa :)