Translate

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Eteisvärinä on vaarallinen

... vaikka monta kertaa lääkärit ovat myös todenneet, että flimmeri on toiseksi paras rytmi mitä ihmisellä voi olla normaalin sinus-rytmin jälkeen. En tiedä onko rauhoittelua vai mitä, mutta sitten toisinaan saa taas lukea mm. lehtien palstoilta, miten vaarallista se voi olla. Yksi ikävä seuraus voi olla aivoifarkti ja sen liuotus on aloitettava viimeistään neljän ja puolen tunnin kuluttua ensioireista.

Sydänliiton lehdessä 1/2014 oli tärkeä artikkeli aiheesta jota käyn tässä läpi:
Suurin ongelma lienee siinä, että jos huomaamattamme sairastamme eteisvärinää. Siksi pulssin tunnustelu ja seuraaminen on tärkeää. Itselläni ei ole ollut sitä ongelmaa, ettenkö tunnistaisi flimmeriä, päinvastoin sen elimistö on monella tapaa minulle kertonut. Mutta kaikki emme ole samanlaisia, emmekä aisti asioita samoilla tavoilla.

Kaikki tykytykset eivät aina ole eteisvärinää eikä vaarallisia, mutta ne voivat olla myös eteisvärinää. Eteisvärinän aiheuttamat aivoinfarktit ovat seurauksiltaan vakavampia. Hoidon avulla voidaan moni aivoinfarkti estää. Joten kannattaa tutkituttaa harmittomaltakin tuntuvat sydämen epäsäännöllisyydet.  

Moni meistä varmaan ottaa veren hyytymistä estävää lääkettä eli varfariinia (Marevania). Se pienentää aivoinfarktiriskiä jopa 60%. Mutta sen lääkkeen kanssa on oltava erittäin tarkkana juuri ruokavalion suhteen ja käytävä säännöllisesti verikokeissa. Muita lääkkeitä käyttävien on myös varottava lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Uudemmat hyytymisenestolääkkeet dabigatraani, rivaroksabaani ja apsiksabaani eivät vaadi niin tarkkaa seurantaa, mutta estävät aivoinfarkteja yhtä tehokkaasti kuin perinteinen lääkitys ja lisäksi  niitä käyttämällä on vähäisempi aivoverenvuodon vaara. 

Varsinaisia eteisvärinälääkkeitä eli rytmiä korjaavia lääkkeitä flekainidia ja propafenonia voidaan määrätä ns. tervesydämisille, mutta sydänpotilaille ne eivät yleensä sovi. Uudempi lääke dronedaroni sopii myös sepelvaltimopotilaille sekä lievää sydämen vajaatoimintaa sairastaville. Rytmihäiriölääkkeet eivät poista verenhyytymistä estävien lääkkeiden tarvetta. Asperiinia ei pidetä nykyisin tehokkaana suurten riskien eteisvärinäpotilailla.

Aivoinfarktin tärkeintä ehkäisyä ovat terveelliset elämäntavat; kohonneen verenpaineen ja kolestrolinen hoitaminen, tupakoimattomuus, lihavuuden välttäminen ja liikunta

Tutkimusuutisissa joka oli julkastu Circulation-lehdessä todettiin, että eteisvärinässä sydän pettää aivoja useammin. Tutkijat havaitsivat tutkimuksessaan, että gabigatraani vähensi selvästi varfariinia (Marevania) paremmin aivoverenkierron häiriöistä johtuneita menehtymisiä.  Sydänperäiset syyt selittävät n.40% eteisvärinäpotilaisen kuolemista. Aivohalvauksiin ja verenvuotoihin menehtyy vain vajaa 10%. Tehokas verenohennuslääkitys sekä kaikki sydän- ja verisuonitautiriskit on huomioitava.

 - Mietin tässä vielä erästä tapausta eli minulla on tuttava jolla on uusiutuvia flimmerikohtauksia, ollut jo monta kertaa vuoden sisällä ja ne ovat käännetty aina sähköllä takaisin. Hänelle todettiin, että verenohennuslääkkeestä on hänelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Joten en tiedä missä mennään näiden hoitojen suhteen ???

Aurinkoa päiviinne kaikesta huolimatta !









4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Löysin blogisi vahingossa kun minulla on taas rytmihäiriöitä ja etsin kotikäyttöö ekg-laitetta. Minullahan on taustalla PAHA eteisvärinä ja -lepatus, jota on hoidettu ehkä 50 kardioversiolla ja kaikilla mahdollisilla lääkkeillä ja 2 ablaatiolla, joista toinen lopetti oireet 3 vuodeksi! Nyt järkytyksekseni tuntemukset ovat palailleet... Kiva kun kirjoitat kokemuksiasi, niistä on varmasti apua kun etsii vertaistukea. Itse olen melko konkari jo...

Tsemppiä!

Ann'S kirjoitti...

Hei vaan ja kiitos kirjoituksestasi. Sinulla tuntuu tosiaan olevan kokemusta näistä ikävistä sydänoireista. Todella ikävää kuulla, että kolmen vuoden jälkeen tuntemukset ovat palanneet :(
Ovatko lääkärit kertoneet sinulle, mistä kohdallasi ko. oireet voivat johtua vaikka ilmeisen onnistunut oli tuo viimeinen ablaatio? Minulla oli kaksi eteislepatuksen ablaatiota ja viimeinen iso eteisvärinän ablaatio, joka ei onnistunut täysin, koska sydänlihas oli ollut niin kovaa, ettei poltto onnistunut ja siksi jäi kyseinen operaatio vajaaksi.
Täällä oli käsitelty tuota ekg-laitetta kotiin mm. kohdassa https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8943590021650772435&postID=5435857081623624022 Kannattaa kysyä omalta terveysasemalta tai pikemminkin erikoistautien polilta ko. laitetta lainaan. Toki sellaisia laitteita myös myydään, mutta ovat hieman arvokkaita.
Tsemppiä "taistoon" ...

Anonyymi kirjoitti...

HEI!
Osoitan kysymykseni "konkariosastolle". Eli onko omakohtaisia kokemuksia Marevani käytön aikana hammaslääkärikäynneistä? Minulla on tiistaina takahampaan poisto ja hämmaskiven putsaus. Sitä ennen pitää olla hankittuna mahdollisimman tuore
INR-lukema, menen maanantaina.
INR on kovasti heitellyt viime aikoina, johtuiskohan kovasta laihduttamisyrityksestä. Jos sinulla on kokemuksia esim. verenvuodosta poiston/putsauksen jäljiltä, tai muuta mainittavaa, kuulisin mielelläni.

Eteenpäin sisulla ja sykkeellä!
Noviisa

Ann'S kirjoitti...

Hei sinulle Anonyymi :)joka olet menossa hampaanpoistoon. Omalla kohdalla tosiaan sama operaatio ollut useamman kerran ja ennen hampaanpoistoa on käytävä INR-kokeissa, mahdollisimman lähellä vastaanottoaikaa. Verenvuoto ei ole kestänyt sen enempää kuin muillakaan, joten en usko, että tulee ongelmaa.
Itse olen myös aloittanut ns. terveemmän elämän ja pyrin saamaan painoa pois. Suuri määrä vihreitä K-vitamiinia sisältäviä vihanneksia tai marjoja saattaa heilauttaa INR-arvoja. Joskus INR-saattaa taas ilman syytäkin heitellä. Ohjeen minkä olen saanut on se, että joka päivä pyrkii syömään suurinpiirtein saman määrän kasviksia/marjoja niin silloin arvot tasoittuu varmasti pysyvämmälle tasolle.
Tsemppiä sinulle ja juuri kuten sanoit, sisulla ;)