Translate

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Mistä rytmihäiriöt johtuvat, ikuinen kysymys?

Sitä asia tulee miettineeksi niin usein ja vaikka asiasta on lukenut paljon, pohtii asiaa taas uudestaan ja uudestaan aina miettii mikä on se alulle paneva voima? Miksi ne alkavat joskus ihanyllättäen, tai ilman ns. fyysistä ongelmaa, niin kuin minullakin kuusi vuotta sitten.

Selityksiä on siellä sun täällä, itse en lääkäriltä ole koskaan saanut itseäni koskevaa tarkkaa selvitystä. Ne vaan on. Tässä taas hyviä sivustoja, mistä löytyy ehkä vastauksia. Mielenkiintoisia olivat myös kommentit tuolta karppausinfon sivuilta, käytännön vinkkejä miten (ehkä) rytmihäiriöitä voisi vähentää. Itse olen suuri suklaan ystävä, olisiko sekin siis yksi aine joka provosoi sydäntä?

http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=1&t=43289&start=30

Tästä löyty mielenkiintoista perustietoa rytmihäiöiden synnystä

http://www.ismaap.org/index.php?id=195

http://www.sydanliitto.fi/rytmihairiot#.VDEJEFfur4I

http://www.terve.fi/eteisvarina/eteisvarina?gclid=COzx0tCTlcECFaXNcgodBToArg 

Liikakiloja? Olet sydämen rytmihäiriön vaarassa http://www.terve.fi/laakarikirja/77250-liikakiloja-olet-sydamen-rytmihairion-vaarassa



13 kommenttia:

titioo kirjoitti...

Löysin blogisi kun etsin taas tietoa lisälyönneistä.
Itsellä 25 vuotta mennyt enemmän ja vähemmän näiden kanssa. Nyt menossa taas se vaihe enemmän :/ Tutkittu on nuorena ja "vaarattomiksi" todettu. Ei vaan pää meinaa kestää näiden kanssa :( Kiitos hyvästä blogista
Titioo

Ann'S kirjoitti...

Kiitos viestistäsi Titioo, samassa veneessä ns. ollaan. Sinulla tosin pidempiaikainen harmi, mutta minkäs näille kukaan voi. Joskus tosiaan tuntuu, että tekipä mitä tahansa, niin ei ne siitä helpota. Sitten vaan toisinaan, itsestään sydän on rauhallisempi. Luin Akuutissa olleen artikkelin flimmerin leikkaushoidosta, siitä oli aikaisemmin tässä blogissa mutta lisään vielä tämän uuden artikkelin. Onko itselläsi lisälyöntejä vai flimmeriä?

titioo kirjoitti...

Onneksi vain lisälyönneillä mennään! Beetasalpaaja lääkkeenä, ehkä enemmän blasebohyöty tiedä häntä. Minä koe että liikunta on hyvästä, rasituksen aikana lisärit jää yleensä kokonaan pois palatakseen taas kun pulssi lähtee rauhoittumaan. Myös magnesiumista olen kokenut hyötyä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei taas, kirjottelin sinulle jokin aika sitten:) Sain tykytys kohtauksen elokuussa ja olin nyt kardiologilla maanantaina. Saivat lisälyönnin filmille ja se oli kammioperäinen. Tulivat oireitteni perusteella siihen tulokseen että mulla on SVT. Minulle tulee kutsu katetri tutkimukseen/hoitoon? tammi-helmikuulle. Oliko niin että sinulle on tuo tehty?

Ann'S kirjoitti...

Hei anonyymi, kiitos viestistä. SVT, tuleeko lyhenne mistä? Onko sinulla ollut usein sellaisia kohtauksia? Minulle on tehty kolme eri kertaa tuo hoito, ensimmäiset kaksi ulkomailla, jotka olivat ns. erittäin epämääräisiä hoitoja ja nyt sitten tämä iso viimeinen tehtiin Suomessa kolme vuotta sitten. Se kesti kaikenkaikkiaan melkein neljä tuntia ja tehtiin hereillä ollessa, toki rauhoittavia aineita annetaan sen verran että ei pääse paniikki iskemään. Sen jälkeen minulla oli vuoden perästä siitä taas flimmerikohtaus, mutta sen jälkeen ei ole ollut. Ehkä se sitten auttoi, koska flimmerit olivat todella yleisiä minulla. Katetrihoidon jälkeen tulivat päivittäiset lisälyönnit kuvioon, joita taas aikaisemmin ei ollut. En tiedä on se syy ja seuraus katetrihoidosta, kukaan ei ole sitä myöntänyt? Mutta pienempi paha se kuin jatkuvat flimmerit joissa piti joka kerta hakeutua ensiapuun, kun eivät muuten menneet ohi. Niissä oli lisämausteena myös erittäin korkea pulssi, 180-200, josta aiheutui kamala olo. Tsemppiä sinulle hoitoon, toivottavasti saat sinäkin siitä apua. Olen kirjoittanut jossain vaiheessa ablaatiohoidosta, mutta laitan taas linkkejä tuohon etusivulle.
Ps. Minulla oli erittäin valveutunut hammaslääkäri joka opasti, että hampaiden juuret ym. on hyvä tarkistaa ennen katetrihoitoa, ettei ole vaan tulehduksia. Eli hän otti röntgenkuvan ja sellaiset hampaat hoidettiin joissa oli tulehdus juuressa ym. Ne eivät aina välttämättä oirehdi. Joten kannattaa jutella ajoissa jo hammaslääkärin kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Supraventrikulaarinen takykardia, eli svt. Epäilivät että mulla on ylimääräinen johtorata. Mulla ei oo tullu kun pari kertaa tämmönen aikasemmin, en oo vaan koskaan menny lääkäriin ku se on menny itestään ohi.. Nyt elokuussa kun kesti sen 15min ja soitin ambulanssin niin menin lääkäriin.. Edellisen kerran tuli vuosi sitten synnytyksessä, en silloinkaan tajunnut että sydämmessä vois olla joku vika. Synnytyksessä ja nyt elokuussakin pulssi oli sen 180.. Synnytyssalissa tosin se kesti muutaman minuutin vaan..

Jotenkin mua jännittää tuo katetrihoito.. Mitä jos oireet paheneekin (en tiedä onko se mahdollista). Mulla on lisälyönnit ollut nyt jokapäiväisiä, tämän elokuun kohtauksen jälkeen.. Sanoivat että lisälyönnit ei poistu, mutta ne ei pysty sit laukaista enää svt-kohtausta.

Kiitos vinkistä!! Pitääpä varata hammaslääkäri aika sitten ennen tuota..

Anonyymi kirjoitti...

Terve kaikki rakkaat muljupumput!

Googlettelin lisäreistä ja tänne päädyin. Tässä oma tarinani.

6kk muljuntaa, EKGhen ei saatu mitään, hollterissa 800 kammiolyöntiä yhdestä fokuksesta, hetken joka toinen ja joka kolmas lyönti, 1% sydämmen lyönneistä. Kilpirauhas arvot ok, sydämmen UÄ ok. Kardiologi sano ei mitään hätää tai vaaraa jatka normaalia elämää (pakko kai uskoa) hoitoon olis rytmihäirölääkkeitä jotain kovempia kun beetasalpaajat mutta niihin ei kuulemma näillä lukemilla kannata mennä, voi tulla jotain vaarallisempia rytmihäiriöitä. Sanoi että sitten kun tuo prosentti alkaa nousta sinne 15% niin tällöin asialle tarvis tehdä jotain kun se kuulemma rasittaa jo sydäntä, siis 15% lisäreitä sydämmenlyönneistä? Sehän on jotain 20000 lisäriä päiväs tai jotain? Huh...

Kammiolyöntejä tulee ja menee, muljuva tunne on inhottava eikä sitä voi vain unohtaa niinku jotkut sanoo. Välillä on hyviä päiviä ja välillä on huonoja päiviä. Millään magnesium, rauta tai omega pillereillä ei ole yhtään mitään hyötyä ainakaan minulle, kahvin ja alkoholin lopettamisesta ei ollu mitään hyötyä, tupakkaa en oo koskaan polttanu. Huonona päivänä voi tulla minuutin sisällä 20 lisäriä ja hyvänä päivänä voi tulla 20 koko päivän aikana. Huonona päivänä otan 40mg proprallin, siitä pieni apu, tasaa pulssin, poistaa osan lisäreistä ja vie jännitystä pois, se jotenki rauhottaa tilannetta. Myös liikunta auttaa, kun syke nousee lenkillä ollessa niin muljuntaa ei tunnu, mutta sitten kun pulssi rauhottuu niin jo muljuu taas. Jännitys on pahasta, silloin muljuu enemmän, siihen propral auttaa, myös yövuoron jälkeinen päivä on propral päivä.

Lopuksi vielä, olen kova stressaamaan ja murehtimaan tulevaa, tässä kai suurin syy tähän pumpun sekoiluun, muuta en oikein keksi. No ei kai täs muuta kun päivä kerrallaan.

Koettakaa pärjäillä!

Ann'S kirjoitti...

Kiitos sinulle anonyymi omasta tarinasta. Lääkäreillä tosiaan on niin positiivinen asenne näihin lisäreihin: -ei mitään hätää noilla lukemilla. Hyvä tietysti on, ettei mitään hätää, mutta se ei poista sinun tai kenenkään huonoa oloa tai ahdistusta, mikä lisäreistä tulee. Minulla oli Holterissa yhden kerran 40 lisäriä ja niissäkin oli tekemistä. Toisinaan, se yksi lisälyönti saattaa aiheuttaa suuriakin tuntemuksia, paineet ja pulssi nousevat, vatsa menee sekaisin, heikotusta ja menee pitkä aika ennenkuin toipuu tuosta yhdestä lisäristä. Siksi olisi hyvä lääkäreidenkin ymmärtää, että ei pelkästään se määrä ratkaise vaan millainen olo sinulla on lisäreiden jälkeen tai niiden aikana. Mutta ilmeisestikkään sille ei lasketa paljoa painoarvoa. Propral tuntuu olevan monella käytössä, mutta en osaa sanoa onko siitä hyötyä vai ei, itse otan sitä jokainen päivä ja joskus jos olen jostain syystä unohtanut ottaa, en ole huomannut eroa? Stressaaminen varmaan lisää näitä tuntemuksia ja jännittäminen. Siksi yritänkin ottaa nykyisin asiat mahdollisimman rauhallisesti, etten liikaa stressaa. Sitä suosittelen :) Näissä asioissa ei ole oikotietä onneen, olipa niin taikka näin, niitä lisäreitä tulee. Pääasia on, että jotenkin jaksaa niiden kanssa elää ja olla.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä teette kun teille tulee paljon lisälyöntejä? Helpottaako joku asento? Ite en pysty ollenkaan maata, paitsi vatsalla.

Huomenna meen yksityiselle UÄ kuvaukseen, kun eivät sitä sydänpolilla tehneet, enkä tajunnut vaatia kovemmin sitä..

Toivottavasti mäki saisin jonkun lääkeen pahimpien päivien varalle..

Ann'S kirjoitti...

Kaikissa asioissa kuten näissä sydänasioissa, pitäisi osata itse vaatia tutkimuksia. Lääkäreiden tehtävähän se olisi, mutta toisinaan ihmetyttää, miksi ei tutkita perin juurin sitä ongelmaa, jos se kerta on mahdollista? Vaadi ja perustele. Myös lääkkeiden suhteen kysy mikä lääke sopisi näihin sinun tilanteisiin, kyllä luulisi löytyvän jonkun? Paitsi, että ei minullakaan tuo beetasalpaaja mitään ihmeitä tee, yhtä lailla on lisälyöntejä ym. Makuulle meno on monesti sellainen, että lisäreitä alkaa tulla enemmän varsinkin kylkiasennoissa, jopa hammaslääkärin tuolissa joka laitetaan vaakatasoon, tulee huono olo. En ole keksinyt missä niitä tulisi vähiten. Kerro sitten, mitä tuumasivat yksityispuolella?

Anonyymi kirjoitti...

Noniin eilen olin siellä yksityisellä, sydän on terve. Ainoastaan yksi läppä oli vähän liian iso, mutta sanoi että se on enemmänkin kauneusvirhe mutta voi aiheuttaa näitä lisälyöntejä enemmän.. Nyt siis voin huokaista helpotuksesta että sydän on ainakin terve.. Nyt vaan toivon että lisärit vähenee ja tammi-helmikuussa menen sinne ablaatioon.. :) ja beetasalpaajia ei määrätä kun on niin alhanen verenpaine. Sanoi että urheilu on hyvä, että kun pulssi nousee niin lisälyönnit vähenee..

Ann'S kirjoitti...

Hieno asia siis, että sydän on terve ja hyvä, että olet pääsemässä hoitoon. Voimia sinulle sen odotteluun ja toivotaan, että rytmihäiriöt eivät häiritsisi kovin elämääsi.
Kerro ihmeessä miten jakselet jatkossakin, mukavaa olisi jos käytätte vaikka nimimerkkiä, niin muistaa paremmin kenen kanssa on keskustellut :)

janica kirjoitti...

Kiitos! :) Kirjotan nyt ihan tällä omalla niin on tosiaan helpompi tietää kuka kirjottelee.

Voimia myös sinulle!