Translate

torstai 28. marraskuuta 2013

Jos joku ei jo tiennyt : "Terveydenhuoltolaki mahdollistaa hoitopaikan valinnan"

Terveydenhuoltolaki tuli voimaan toukokuun 2011 alusta, joka laajensi vapautta valita hoitopaikka ja hoitohenkilöstö julkisessa terveydenhuollossa. Vuoden 2014 alusta lähtien henkilöllä on mahdollisuus valita oma terveysasema tai kunnallisen erikoissairaanhoidon toimintayksikkö mistä tahansa Manner-Suomesta.

Voit valita itsellesi sopivan terveysasemasi oman kuntasi sisällä. Jos kuntasi kuuluu yhteistoiminta-alueeseen, voit valita terveysaseman yhteistoiminta-alueen sisällä. Voit valita vain yhden terveysaseman kerrallaan.
Jos haluat vaihtaa omaa terveysasemaasi, sinun on tehtävä ilmoitus kolme viikkoa ennen ensimmäistä käyntiäsi. Terveysasemaa voi vaihtaa enintään kerran vuodessa. Vuoden 2014 alkaen sinulla on mahdollisuus valita oma terveysasemasi kaikista Suomen terveysasemista.

Sinulla on mahdollisuus valita myös tarvitsemaasi antava erikoissairaanhoidon yksikkö vapaammin. Erikoissairaanhoitoyksikön voi valita sairaanhoitopiirien muodostaman erityisvastuualueen sisältä ja vuodesta 2014 alkaen valtakunnallisesti. Erikoissairaanhoitoon tarvitaan aina lääkärin lähetteen. Hoitopaikka valitaan yhteisymmärryksessä lähetteen tekevän lääkärin kanssa.

Voit käyttää terveyskeskuspalveluja myös kotikuntasi ulkopuolella siellä, missä oleskelet säännöllisesti tai pitkäaikaisesti esim. työn, vapaa-ajan vieton, lähiomaisen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Tarvitset omalla terveysasemallallasi sinulle tehdyn hoitosuunnitelman, jonka perusteella saat palveluja toisessa kunnassa. Sinun on tehtävä ilmoitus tilapäisen oleskelu-paikkakuntasi terveyskeskukseen palvelujen tarpeesta vähintään kolme viikkoa ennen käyntiä. Kiireellisissä tapauksissa voi edelleen käyttää minkä tahansa paikkakunnan terveyspalveluja .

Omalla terveysasemalla, terveyskeskuksessa tai sairaalassa sinulla on mahdollisuus valita hoitava lääkäri silloin, kun  valinta on ykkikön toiminnan kannalta järjestettävissä. Terveyskeskuksen on pyrittävä ohjaamaan sinut jatkohoitoon samalle lääkärille, joka on hoitanut sinut aiemminkin. Lisätietoja omasta kunnasta.

Kyseinen artikkeli oli !Sydänlapset -ja aikuiset"- lehdestä  4/2013 ja lähde Sosiaali- ja terveysministeriö.

Mielenkiintoista tietoa, en tiennytkään, että jo vuodesta 2011 on tiettyjä vapauksia ollut. Ajattelin laittaa tämän tänne ihan yleiseksi tiedoksi.


1 kommentti:

Tapio kirjoitti...


Oikein hyvä asia että voi vaihtaa terveysaseman kaikista Suomen terveysasemista. Mietin miten olisi järkevintä kun olen kesällä vähintään 3 kk mökillä, ei ehkä kannata vaihtaa kun sen voi tehdä vain kerran vuodessa...