Translate

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Sydänkohtaus

Kyllä sekin asia on monta kertaa mielessä ollut ...nimittäin sydänkohtaus. Niinkuin tuossa Iltasanomien artikkelissakin sanotaan, "Syynä äkilliseen sydänpysähdykseen on häiriö sydänlihaksen sähköärsykkeissä". Eli rytmihäiriöt kai on nimenomaan niitä sähköarsykkeitä, näin olen ymmärtänyt?  Eli siinäkin mielessä minusta tällaiset rytmihäiriöt eivät välttämättä ole aina ihan vaarattomia, vaikka niin monet lääkärit sanovat.

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288623011346.html

Yhtä lailla sama tieto koskee varmaan naisia eli samanlaisia oireita ja tuntemuksia on varmasti naisillakin ennen sydänkohtausta. 
Jotenkin olen ollut sellaisessa lapsellisessa uskossa, että sydänhän pysähtyy vain jos tulee veritulppa, mutta pitääkö nyt ymmärtää, että joku sähköinen ärsykekkin sen voi saada aikaan? Miten te tämän ymmärtäisitte?

Joskus tuntuu, että "paniikki" valtaa mielen ja alkaa todenteolla pelätä kuolemaa ja ajatuskin puistattaa. Sitten yrittää vaan siirtää ajatuksia muihin asioihin. Mutta ikävä kyllä, jos sydän joka päivä muistuttaa olemassa olostaan, siinä ei voi aina olla ajattelematta sitä lopullista asiaa.

Kaikesta huolimatta :)



4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka,

Tutkimukset ovat tärkeitä, eivätkä olleenkaan monimutkaisia. Ultralla ja Holter -testeillä saadaan jo suurella varmuudella suljettua pois suurin osa vaarallisista ongelmista.

Itse kävin joku aika sitten Mehiläisessä jälleen kerran tutkimuksissa. Olen niistä jo tällä blogisivustolla kertonutkin. Listaan tässä hiukka niitä juttuja, joita noissa tutkimuksissa selvitetään.

Sydämen ultraaminen:
- Sydämen rakenne, läppäviat, reijät, jne.
- Veren virtausnopeudet
- Sydänlihaksen paksuutuminen
- Sydämen muut seinämät
- Virtaus aorttaan.
- Aortan ja sydämen liittyminen toisiinsa
- Ultrakuvat mukaan (noin 20kpl)

Holter testi:
- Kardiologian erikoislääkärin arvio, jossa listataan syketaajuus, max ja min sykkeet. Mahdolliset tauot. PQ aika. Eteis- ja kammioperäiset lisälyönnit. QT aalto analyyis. T aalto analyysi, ST -segmentin taso. Ja kaikesta tuosta loppupäätelmät
- Normaali EKG ja analyysi siitä
- Kopio omasta päiväkirjasta. Sitä tehdessä kannattaa olla tarkkana !!!
- Report Summary /Basic rhythm, ventricular ectopy, ST analysis, Supraventricular ectopy)
- General Summary (tapahtumat tunneittain)
- Heart rate and ST trends (graafit koko Holter ajalta)
- Normal RT interval distribution table
- Normal RR interval distribution histogram
- Heart rate and ectopic histograms (tunneittain)
- QT time analysis
- 23hr QT histogram
- QT - time statistics
- QT/T trend
- QT - rate analysis
- QT - rate dependence
- Listaukset kaikista havaituista lisälyönneistä, tauoista, muista rytmihäiriöistä. (yksi sivullinen graafia jokaisesta)
- Listaus niistä ajankohdista, joissa itse on havainnut jotain tuntemuksia (yksi sivullinen graafia jokaisesta)

Pahoitteluni, että osa termeistä on Englanniksi. Niin ne olivat raportissakin, enkä tiedä niille suomenkielisiä vastineita.
Eli melkoinen lukupaketti siis. Tämän lisäksi puhelinaika kardiologin kanssa, jonka kanssa kaikki käydään läpi. Ja kaikki tuo paperilla mukaan, jos haluaa saada toisen mielipiteen joltain toiselta lääkäriltä.

En tiedä, miten muilla lääkäriasemilla tai sairaaloissa homma hoidetaan, listasin tähän, jotta voitte jakaa kokemuksianne ja sitä, onko sairaaloissa eroja.


Johannes

Ann'S kirjoitti...

Olitpa tehnyt perusteellisen listauksen ko. tutkimuksista, hieno asia. Siinä on paljon kohtia joihin puuttua. Tosiaan ne lääkäreiden soittoajat noiden tutkimusten jälkeen on monta kertaa kovin nopeita ja tuntuu, ettei ehdi aina kysyä kaikkea. Kaipa ne sydänlääkärit paperit nähdessään osaavat nopeasti sanoa mitä on vialla. Mutta toisaalta, pitäisi lääkäreiden myös kuunnella enemmän potilaiden tuntemuksiakin, eikä tuijottaa aina pelkkiä tuloksia.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Ann,

Mitä tarkoitat, että kirjoituksessani oli paljon kohtia joihin "puuttua"? Tarkoitukseni oli listata nuo jutut siitä syystä, että ihmiset jotka käyvät testeissä, pystyvät vertaamaan saamiaan tuloksia. Itse en tiedä, onko tuo standardi setti vai onko sairaaloissa/lääkäriasemissa eroja..... Ainakaan Mehiläisessä ei kertaankaan kuin olen siellä käynyt kenelläkään ole ollut kiirettä tai epäasiallista kohtelua....

Johannes

Ann'S kirjoitti...

Kiitos Johannes kun pyysit tarkennusta. Tarkoitin sitä, että lista on tosiaan pitkä joihin täytyisi lääkärin puuttua eli ottaa kantaa. Sinä olet onnekas jos olet päässyt Mehiläiseen ja lääkärin juttusille kasvotusten. Omalla kohdalla valitettavasti vuoden sisällä kaikki konsultaatiot on hoidettu puhelimitse eli olen käynyt Holttereissa ym. kokeissa ja koskaan en ole päässyt sydänlääkärin vastaanotolle. Vaikka välillä on ollut tosi huonojakin aikoja, mutta kaipa olen sitten niin terve, ettei lääkärin tarvitse nähdä. Pienemmillä paikkakunnilla on sellainen menettely, että erikoislääkäriin ei pääse ihan helposti, ensin terveyskeskukseen, jonotusaika n. 1kk ja siitä 3-6 kk odotus erikoislääkäriin jne. Eli itse en esim. tuollaista listaa ole koskaan nähnyt ja tarkoitin sitä, että varmaan tuo lista on lääkärillä siellä ollut mutta ei ole sen kummemmin mitään erikseen luetellut?