Translate

perjantai 7. kesäkuuta 2013

Lista: Minkä luulet prosoivan rytmihäiriöitä ja mikä on auttanut niihin

Tähän listalle voi jokainen halutessaan lisätä minkä asian luulee aiheuttavan/prosoivan lisälyöntejä, rytmihäiriöitä, flimmeriä tms.
Siihen voi myös lisätä jos on huomannut, että joku asia auttaa tai helpottaa ko. Rytmihäiriön aikana tai  estää sitä tulemasta.

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä oon ainakik huomannut lisälyöntien ja närästyksen/röyhtäilyn yhteyden. En tiedä kumpi provosoi kumpaa, mutta välillä tuntuu rinnassa kummalliselta. Silloin saattaa tulla lisälyöntejä ja vähän ajan päästä muutama röyhtäsy.
Ja välillä jos olen vasemmalla kyljellä puolimakaavassa asennossa niin alkaa sateleen lisäreitä. Helpottaa kun nousee ylös seisovilteen.
Nää nyt ainaki heti tuli mieleen.:)
Nim. Yks onneton myös

Ann'S kirjoitti...

Makuulle asettuminen tuo monesti huonon olon tai juuri vasemmalla kyljellä oleminen. Joskus myös tuo röyhtäily helpottaa ns. oloa vaikka varsinaista närästystä ei olisikaan.
Aika samansuuntaisia ongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

Löysin tämän keskustelupalstalta. Minusta todella hyvä!
Rytmihäiriöissä on sellainen monta asiaa sisältävä oravanpyörä

- muljahdus ->
-> huolestuminen, pelot, mielikuvitus ->
-> pahentaa rytmihäiriöitä ->
-> huolestuminen muuttu ahdistukseksi ->
-> hyperventilointi ->
-> olon paheneminen ->
-> huimaus, puutuminen ja tajunnanhäiriöt->
-> nyt on kuolemanvaarallinen kohtaus, apua->
-> Ensiapuun, päivystykseen tms. ->
-> vaarattomien lisälyöntien tms. toteaminen->
-> hetken helpotus ->
-> uusi rytmihäiriökohtaus ->
-> sama oravanpyörä taas käynnissä.

Eli lähes kaikkien rytmihäiriöistä kirjoittelevien varsinainen ongelma on ahdistus ja pelot jotka saa kohtauksesta pahemman.

Kun muljahdus tuntuu, niin lähes kaikki meistä lähes pysähtyy ja jää kuulostelemaan sydäntään. Toiset mittaa pulssia, toiset kuulostelee muuten vain, toiset pistää verenpainemittaria pärisemään. Ja jokaisen mujahduksen myötä ahdistus pahenee. Ja itse kohtaus.

Kun tunnet rytmihäiriön:

Älä jää kuuntelemaan sitä. Sydämesihän on jopa useita kertoja filmattu EKG:ssa, jos siinä olisi vikaa, niin se näkyisi ammattilaisen silmään. (Mutta silti sä todnäk vain uskot ja pelkäät, että nyt tälläkertaa on paha rytmihäiriö) Älä pysähdy. Liiku. Tuolilla istuessasi nosta itseäsi muutamankerran käsiesi varaan. Sängyssä maatessasi tee pari vatsalihasliikettä. Joskus pelkkä asennonvaihto riittää.

Ja mikä tärkeintä, tarkkaile hengitystäsi. Älä päästä sitä nopeaksi ja pinnalliseksi hermostuneen hengitykseksi. Se aiheuttaa lisää rytmihäiriöitä. Usein paniikissa oleva henkilö kokee huimausta, puutumista, pahoinvointia, vapinaa, hikoilua, syvää ahdistusta, vatsassa puristavaa tunnetta, rinnassa puristavaa tunnetta, rintakipua, näkee tähtiä ja vaikka mitä. Nää oireet tulee lähes aina hyperventiloinnista, mutta henkilö itse luulee sairaalloisen olon johtuvan sydämestä.

Kun sen ensimmäisen kerran onnistut täydellisesti rauhoittamaan mielesi niin huomaat missä niiden pahimpien kohtausten pahin syy oli. Eli muista hengittää rauhallisesti vaikka rinnassa muljuaa ilkeästi. Tasaista ja rauhallista suhteellisen syvää palleahengitystä ja omalla painollaan puhallat ilman pois. Sitten pieni tauko ennenkuin hengität taas sisään. Norm. hengitys n. 12-16 krt/min.

Ja pidä mielessäsi se, että joskus rytmihäiriöt vain jatkuu kiusallisesti vaikka olet jo tovin hengitellyt rauhallisesti. Silti älä päästä itseäsi paniikkiin, koska sitten olet taas päivystyksessä tai ensiavussa kuulemassa, että suotta panikoit kun ne on harmittomia rytmihäiriöitä.

Jos olet rytmihäiriöaltis niin seur. asiat EHDOTTOMASTI takkailun alle:

- kahvi
- nikotiini
- energiajuomat
- valvominen
- iltaunen saanti, patjan ja tyynyn kunto, veto, lämpötila makkarissa
- paljon elokuvien/TV:n/tietokoneen/älypuhelimen ääressä
- jatkuvat arkihuolet ja vähäiset rentoutumishetket
- natrium-kalium -tasapaino väärä
- magnesiumin vähäinen määrä (ruoasta saadaan vain 50-70% tarvittavasta.)
- D3-vitamiini
- omega3/6 -suhde
- muut vitamiinit ja hivenaineet
- niska-hartia -seudun kunto
- kilpirauhanen
- melusaaste
- kiire, itseaiheutettu kiire, "urakointiasenne"
- hoitamattomat asiat, tai hoidetaan kymmentä asiaa yhtäaikaa = huonosti hoidettu
- jne jne jne...

Kokonaisuudessaan lista on aika synkänpitkä, mitkä aiheuttaa rytmihäiriöitä. Jos haluat lieventää tai jopa lähes poistaa rytmihäiriökohtaukset, niin järki käteen. Betasalpaajat tms. saattaa antaa enemmän tai vähemmän apua, mutta arkielämä voi pitää yllä jatkuvaa lääkintätarvetta, ja silti ajoittain saat kohtauksia ja ahdistavan olon.

Ann'S kirjoitti...

Erittäin mielenkiintoista luettavaa. Kiitos paljon ohjeista :)

Anonyymi kirjoitti...

Juu,toi on hyvä! Itse kans tuon bongasin jostain keskustelupalstalta kun odotusaikana alkoi päivittäiset lisälyönnit ja ahdistuin siitä tosi paljon.
Tallensin tuon tiedoston koneelleni ja muutaman kerran sitä tuli luettua ja mietittyä mielessä. Tuntui järkevältä ja sain vähän ahdistusta pois tuolla. Et suosittelen.:)

Anonyymi kirjoitti...

Stressi ja väsymys sekä tietyt asennot.

Stressaavassa tilanteessa en tunne niitä, mutta stressaavan jakson jälkeen alkaa rymistä.

Paras keino on itselläni se, että annan niiden olla. Teen rentoutusharjoituksia ja horn mantraa: "vaarattomia rytmihäiriöitä, vaarattomia rytmihäiriöitä." Itselläni on meneillän melko hyvä jakso. Yleensä helteet ovat vaikeimpia, mut nyt oin juonut paljon vichyä.

Saan mieleni rauhoitettua, jos häiriöt tulevat levossa, mut rasituksen yhteydessä tulevat "vievät fiiliksen", vaikka niidenkin pitäisi itselläni olla vaatattomia.

Allison

Anonyymi kirjoitti...

Törmäsin surffaillessa youtubessa mielenkiintoisiin juttuihin eri rytmihäiriöistä(taisivat olla kaikki englanniksi) jne. Yksi, joka jäi erityisesti mieleen, oli amerikkalaisen naislääkärin kertomus omista potilaistaan. Hän sanoi, että 80-85 % hänen naispotilaistaan saa avun sydämentykytyksiin( palpitation) magnesiumista. Olin lukenut tästä muillakin palstoilla, mutta tuon lääkärin todistus jotenkin havahdutti, että tuossa täytyy olla jotain perää.

Itsekin luulen magnesiumin olleen ainakin isona tekijänä siinä, että olo on taas helpottunut...? Kannattaa kokeilla, mutta varmaan ei yksi eikä kaksi päivää riitä vaan ainakin pari kolme viikkoa...Olen kuullut, että tavan verikokeissa ei välttämättä näy kuin suurempi magnesiumin puute. Se voi olla kuulemma piilevää. No en tiedä ovatko lääkärit kovasti eri mieltä tästä, mutta nyt muistui mieleeni, että nuorempana kävin kerran hivenaine verikokeissa aikana jolloin rytmihäiriöt olivat vaivana ja silloin noissakin kokeissa oli magnesiumin ja kaliumin puutosta. No muistan kyllä popsineeni silloinkin sen jälkeen noita pillereitä ja rytmihäiriöt jäivät pois vuosiksi...

Pitää varmaan pitää huoli siitä,että saa tarpeeksi kaikkea sydämelle tärkeitä asioita ja mielummin tietenkin ihan ravinnosta, mutta välillä varmaan purkista tarvitsee täydennystä. Niin ja tietenki vältellä noita altistavia tekijöitä, jotka tietää.

Anonyymi kirjoitti...

Stressin, masennuksen ja jonkin selittämättömän ahdistuksen sekoitus aiheuttaa minulle nopearytmisyyttä. Yhtäkkiä vaikkapa kova ääni tai pelkkä ahdistava ajatus voi laukaista sellaisen olon kuin olisi pelokas jänis. Kohtaukseen liittyy ahdistus pallean seudulla, nopeaytmisyys ja liikkeiden hidastuminen. Tulee yksinkertaisesti pelokas ja voimaton olo, kuin tietäisi loppunsa tulleen. Päivystyksessä tämä todettiin paniikkihäiriöksi, sydämestä ei vikaa löydy.

Nykyään voin hieman hallita kohtausta hokemalla itselleni että se johtuu vain päästäni, sydämeni on kunnossa enkä kuole tähän oloon. Yleensä tämä taktiikka toimii. Jos ei, menen mahdollisuuksien mukaan pitkälleni sänkyyn ja makailen kunnes helpottaa. Hengenahdistukseen olen oppinut ottamaan vichyvettä. Puristava tunne pallean seudulla helpottaa jostain syystä kun saa röyhtäillä, syytä tähän en tiedä. Tavallinen närästys ei liene kyseessä koska rintaan ei koska, ainoastaan ahdistaa.

Ann'S kirjoitti...

Niin, nuo mainitsemasi asiat voivat aiheuttaa pulssinnousua, tärkeintä on rauhoittaa oma mielensä ja ajatella että kyllä tämä tästä ohi menee. Nimenomaan ne tunne, että loppu tulee, se kuuluu myös paniikkihäiriöön. Tiedän itse sen koska olen sairastanut myös sitä noin 20 v. sitten. Sitä pystyy itse aika pitkälle hallitsemaan ajatuksillaan, juuri kuten sanoitkin.
Tuo paniikkihäiriö menee monta kertaa ohitse vuosien saatossa kun sitä tosiaan oppii "hallitsemaan". Joskus tietyt lääkkeetkin voivat auttaa, mutta aina parempi jos sitä pystyy itse hoitamaan. Tsemppiä sinulle ja kaikkea hyvää :)

Anonyymi kirjoitti...

Mulle on ruvennut tulemaan rytmihäiriöitä ja sydämen tykytyskohtauksia nukkumaan mennessä. Sekä myöskin tunne että sydän pysähtyy juuri kun on nukahtamaisillaan jota aina säikähdän ja alan mennä paniikkiin ja luulen että kuolema tulee.
Ne tulee selällään maaten sekä kyljellään. Huomasin että puoliksi mahallaan maaten oireet helpottavat jonkin verran.

Ann'S kirjoitti...

Monen kohdalla olen kuullut tuon saman tilanteen ja myös omalla kohdalla, että kun asettuu makuu/lepoasentoon niin siinä vaiheessa alkaa tulla rytmihäiriöitä? Joten et ole ainut! Itsekkin menen sänkyyn jo ihan alitajuntaisesti niin, että istun vähän aikaa tyynyjen tukemana ja siitä sitten pikkuhiljaa kun uni alkaa tulla "menen" alemmas ja asetun nukkumaan. En voi olla myöskään kummallakaan kyljelläni enää kun aloitan nukkumisen vaan ihan selälläni. Unen aikana sitä sitten kyllä vaihtaa asentoaan, koska syvemmässä unessa ei huomaa eikä tunne kaikki rytmihäiriöitä. En tiedä, olisi mielenkiintoista tietää miksi juuri lepotila vaikuttaa niin sydämeen?

Anonyymi kirjoitti...

Tosi mukava lukea taas kerran näitä tuntemuksia ja oireita. . Lohduttaa aina kohtalotovereiden kertomukset. Meillä kaikilla liki sama, mutta aina kummiski pikkusen eri. Itsellä menossa just toinen pidempi sessio tänä vuonna. Eka oli tammikuussa ja nyt menossa neljäs päivä tätä toista buumia tänä vuonna. Kaikki tutkittu ja ei vikaa sydämessä vain sähköt sekas ajoittain. 20000 kpl vuorokaudessa nyt neljättä päivää siis ja ei mikään lääke sovi/käy b-salpaajat vain pahensivat tilannetta, silloin muutama vuosi sitten kun niitä kokeiltiin. Ablaatio ei ole turvallinen, koska vasemman kammion puolelta lähtösin nää mun "kaverit" . Paniikki on melko tuttu tunne vieläkin vaikka näitä viikon sessioita on ollut jo muutaman vuoden ajan. Vaihtelevasti, joskus kerran vuodessa ja nyt tää on jo kolmas puolen vuoden sisään. Kestävät yleensä viidestä - kymmeneen päivään. Onneks EA- polulla riittää ymmärrystä jos menee olo taas niin väsyneeksi, ettei jaksa olla, kun ei saa kunnolla nukuttua. . Eivät helpota minulla yöksikään, eivätkä lopu sairaalassakaan, vaikka siellä viimeksi tammikuussa neljä päivää lepäilin.Ei näihin aina jaksa ees positiivisesti suhtautua, saati että pystyisi tällaisina päivinä työssä .
Positiivisia rytmejä kaikille ��

Ann'S kirjoitti...

Kiitos kun jaoit tilanteesi kanssamme. Eipä ole sinullakaan kovin mukava tilanne siellä. Jos minulla on joitakin kymmeniä hypähdyksiä päivässä ja olen ihan down ja sitten mietin sinun tilannetta ja tuollainen määrä, voin vaan sanoa sinulle, että olet super jaksaja. Mietin vaan, mikä ihme tälläisenkin vaivan meille tuo. Sinullakaan ei ole fyysistä vikaa sydämessä, kuten ei monilla muillakaan. Olen ollut harmissani siitä, että esim. Kelalla ei ole minkäänlaista kuntoutusta yms. Rytmihäiriöpotilaille, sille oli varmasti kysyntää, tämä on nykyisin niin monien ihmisten vaiva. Nimenomaan myös psyykkinen puoli pitäisi näissä ottaa mukaan. Itse vaivuin kunnon masennukseen ja olin vuoden työkyvytön..mikä tulee sitren yhteiskunnalle edukkaammaksi? Tsemppiä sinulle ja kerro jatkossakin kuinka jakselet.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla loppui muljahtelut heti kun aloin syömään apteekin magnesium pillereitä. Toivottavasti joku muukin saa apua näin helposti.

Ann'S kirjoitti...

Moi anonyymi, otatko magneesiumia kuuriluonteisesti vai jatkuvasti? Olen jostain lukenut, että myöskää liika magnesium ei olisi hyvästä?

Anonyymi kirjoitti...

Aamuyöstä rytmihäitiöitä, en tiedä syytä. Laskeeko verenpaine ja se provosoi.
Tiedän ,että nyt menee ohi kun tulee iso hätä ja vessaan eli parasympaattinen tonus on tullut päälle ja rytmit samantien oikenee.

Ann'S kirjoitti...

Minulla varmaan myös yölläkin lisäreitä, mutta nukun niin syvästi etten onneksi tunne niitä. Saa mieli levätä pienen hetken.
Jos minulla tulee isompi kohtaus niin sama juttu vatsa sekaisin ja nesteet lähtevät liikkeelle. Mutta kohtaus ei minulla mene sillä ohi, jos käyn wc:ssä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kannata enää syödä klo 18 jälkeen jos siis menet nukkumaan 21-22 aikoihin. Itselläni auttoi.

Anonyymi kirjoitti...

Uniapnea kannattaa tutkituttaa jos yöllä heräätte siihen et sydän hakkaa. Monia näistä kommenteista kun luki niin aika hyvin sopis uniapneaan. Terv. Itselläni uniapnea